Utálom, hogy állandóan el akarnak nekem adni valamilyen fényképezőgépet, objektívet, üveggyöngyöt. Nagyon nehéz neki ellenállni. Sok súlyos sebet ejtett már rajtam a sok reklám, mire rájöttem, hogyan védhetem meg magam. Írtam is egy listát, elneveztem ‘Marketing Szkafander”-nek. Nekem működött, ha kevesebb frusztrációt akarsz, töltsd le, nyomtasd ki és legyen mindig a látómeződben :)

Hogyan lettem elégedett a fotós felszerelésemmel?

1. Leszedtem a védőfóliákat

“Még rajta van az eredeti fólia” Ha nem szeded le a fóliákat, mert úgy könnyebb lesz majd eladni, magad teszed a nyakadat a hurokba.

Egyébként is, egy gép megismeréséhez IDŐ kell. Ha sűrűn cserélsz gépet, soha nem éred el azt a rutint, ami segítene abban, hogy fotózás közben ne a technikára kelljen figyelned.

2. Eladtam, amit nem használtam

“Kihasználatlanság miatt eladó”. Értsd: áldozatul estem a marketingnek, fórumozóknak, megvettem, aztán rájöttem, hogy nem is kell ez a kütyü nekem. Sajnos nekem is van ilyen tapasztalatom, Te viszont épp most kapod meg a SZKAFANDERT ellene.

Tudjon a párod a vásárlásaidról és eladásaidról!
Amikor adogattam elfele a felesleges cuccaimat, a “zasszony nem tudhat a valós árról” elég sokszor előbújt a vevőim szájából :) Ne csinálj ilyet, mert lekarmázod.

3. Leiratkoztam mindenféle fotós adok-veszek csoportról

Itt főleg a Facebook volt nagyon veszélyes, ugyanis ha benne vagy egy ilyen csoportban, napjában többször megkísértenek. Kik? Például az előző tanácsomat (eladni a ballasztot) már meg is fogadó sorstársaid. Légy résen!

4. Leiratkoztam fotós “technikai” fórumokról

Sok olyan fórumozó van, aki pusztán a neten olvasott adatlapokból, vagy tesztleírásokból szippantva magába a rengeteg “okosságot”, meg fogja mindenkinek magyarázni, hogy X gépváz/optika/kiegészítő miért jobb annál, ami neked jelenleg a táskádban van. Furcsa, hogy ezek az emberek úgy reklámozzák bizonyos kameragyártók termékeit, hogy még egy objektívsapkát sem kapnak érte a gyártótól jutalmul. De akkor miért csinálják? (A kérdés csak költői.)

5. Nem olvasok EXIF információkat

Ha láttam a Flickr-en egy bravúros fotót, nagyon jól tudtam, hogy a fotós volt az, akinek a szemén és gondolkozásán múlott a kép jósága. Nem, nem az aktuális gépvázon, vagy objektíven. Szóval tudtam, de mégis kíváncsi voltam, mert hátha mégis az az obi tud valamit, amitől ennyire jó lett a kép… NEM.

6. Pixelek helyett formák

Abbahagytam a pixelkukkolást. Helyette neves fotóművészek albumait lapozom, eljárok a kiállításaikra. Fura, de manapság mindenki alkotó akar lenni, pedig a befogadás is ugyanolyan élményt okozhat.

IDE KATTINTVA sok nagyszerű fotográfus munkáit láthatod.

7. Márkavakságot fogadtam

Leragasztottam fekete szigszalaggal minden márkajelzést a gépemen, objektívsapkán stb. Lecseréltem felirat nélkülire a gyári vállpántomat, a cuccomat nem fotóstáskának kinéző táskában hordom.
Turistalátványosságok közelében egy ilyen anonim fotóscuccal a nyakadban totál ki tudsz készíteni akárhány “kütyümániást”. Csak figyeld a ráncokat a homlokukon, amikor nem tudják beazonosítani a cuccodat!

Ezt a marketing SZKAFANDERT magadra húzhatod Te is.
Minél előbb döntesz így, annál több örömet fog a fotózás okozni.

A FÖLD SÓJA

Sebastião Salgado

Ha nem láttad még, ezt a gyönyörű filmet mindenképpen nézd meg!